1eschetsvoedselbosNieuwsflits 6, Voedselbos Leusden Najaar 2019

De laatste aardappelen en een eerste opzet voor het bos.

Komende zaterdag, 28 september, oogsten we de laatste aardappelen, zodat we kunnen starten met de inrichting van het terrein. Kom langs om de eerste schetsen te bekijken en mee te denken over de soorten die er dit najaar geplant moeten worden. Kom helpen oogsten! Er is een kleine presentatie over het voedselbos. Zaterdag is de Vlindertuin voor de laatste keer dit seizoen open en ook daar is van alles te zien en te beleven. Wees welkom! Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is landbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gangbare landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van het bos en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

De vrijwilligers willen zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken bij het voedsel, ook schoolkinderen en jongeren.
Het wordt een voedselbos van en voor Leusden.

Voor in je agenda:
Wat:
Afsluiten seizoen Vlindertuin, laatste aardappelen en nieuw schetsplan
Wanneer: Komende zaterdag 28 september van 13.00 uur - 16.00 uur
Waar: perceel Voedselbos aan de Groene Zoom, ingang via de Vlindertuin, Vlinderpad 1 in Leusden (op de hoek van de Heiligenbergerweg met de Groene Zoom, het Vlinderpad ligt vlak achter de bushalte daar)