COOL, DEEL en Ikwilwatt … WIE IS WAT?

Regelmatig trekken Leusdenaren de wenkbrauwen op als ze worden geconfronteerd met de energie-initiatieven:

COOL, DEEL en Ikwilwatt

Innig samen werkend op het gebied van energie én toch elk met een eigen karakter.
Verwarrend? De krachten zijn weloverwogen gebundeld!
Maar … wie is nu eigenlijk wat? Dat leggen we u uit:


Energiegroep COOL

Het doel van de Energiegroep COOL is het organiseren van informatieve bijeenkomsten over energievraagstukken die klimaatverandering tegen gaan. Zoals: isolatie, zonnepanelen, verlichting, verwarming, verminderen van CO2 uitstoot, fijnstof en ‘waar te beginnen’. De vrijwilligers van COOL inventariseren (inter)nationaal problemen, kijken naar en onderzoeken oplossingen.

COOL is een werkgroep van de Stichting CML Milieuorganisatie Leusden zonder partijpolitieke en/of commerciële belangen. COOL beschikt zelf niet over financiële middelen. Bij de uitvoering van projecten zijn zij aangewezen op vrijwilligers, giften en subsidies. Lees hier meer over de activiteiten van COOL en de Stichting CML Milieuorganisatie Leusden: https://www.cmlleusden.nl/

Energie coöperatie DEEL

De hoofdfunctie van de Energie coöperatie DEEL is het faciliteren van collectieve deelname van Leusdenaren aan projecten die gericht zijn op de productie van stroom uit zonnepanelen. Dit richt zich ook op de organisatie van de gezamenlijke projecten. Door de oprichting van DEEL is het proces van oprichten van en coöperatie vereenvoudigd en snel te faciliteren. Daarnaast kan DEEL ondersteuning bieden bij de uitvoering van mogelijke gemeentelijke plannen voor deelname van Leusdenaren aan zonnevelden en windmolenparken. Verder organiseert DEEL interessante collectieve inkoopacties (bijv van zonnepanelen en isolatie).

De Energiecoöperatie DEEL is een vereniging voor en door inwoners van Leusden. DEEL werkt met betalende leden waardoor nieuwe projecten mogelijk worden gemaakt.
De (vrijwilligers) oprichters-initiatiefnemers zijn actief in de energie-initiatieven de Energiegroep COOL, IkWilWatt, de energiegidsen, de projecten Zonnedak de Korf en Zonnedak Valleizon. Dat maakt de vergaande samenwerking en overlapping mogelijk en voor Leusden ook wenselijk. Elkaars kennis en ervaring delen en versterken.
Bekijk hier de projecten van DEEL: https://www.deel-energie.nl/energie-projecten

Ikwilwatt

Ikwilwatt is hét energieloket van de Gemeente Leusden. IkWilWatt stimuleert Leusdenaren om hun huis klaar te maken voor de toekomst. Een toekomstbestendige woning is een comfortabele, energiezuinige woning zonder aardgas. Via dit loket worden handvatten over energiezuinig wonen gegeven voor woningeigenaren, huurders, vve’s en buurtteams. Behalve het verkrijgen van algemene informatie en richtlijnen, zoals bespaartips, stappenplannen en handleidingen, kan hier ook advies op maat (gratis en betaald) worden aangevraagd. Te denken valt aan huisbezoeken, warmtescans, maatwerkadvies door een deskundige en gratis advies welke financiële mogelijkheden er voor u zijn.

Verken hier de mogelijkheden die Ikwilwatt biedt: https://www.ikwilwatt.nl/
Het Energieloket IkWilWatt is van de gemeente Leusden, de organisatie en uitvoering wordt gecoördineerd door De Groene Belevenis met technische ondersteuning van het Duurzaam Bouwloket