27 juli 2020 - Nieuwsflits 12 Voedselbos Leusden is open voor bezoekers

 Het ontluikende Voedselbos Leusden is deze zomer voor het eerst door iedereen te bezichtigen. Bezoekers mogen alleen op de paden lopen. De in het voorjaar geplante bomen en struiken zijn namelijk nog kwetsbaar. Plukken mag daarom niet. Voedselbos van plan naar reaiteit.

Er staan al meer dan zeshonderd bomen en struiken en vijftig verschillende soorten. Er zijn bekende soorten bij als druiven, aalbessen en kruisbessen en minder bekende soorten als pawpaw (roomappel), honingbes en Franse uiensoepboom.

voedselbosjuni202029 juni 2020 - Nieuwsflits 11 Voedselbos Leusden naar de zomer

21 juni was de zonnewende en inmiddels zijn de dagen weer een beetje gaan korten. Daarmee lijkt het wel of het Voedelbos Leusden ook in iets rustiger vaarwater is gekomen. Na een veel te natte februari, daarna planten tijdens de COVID-19-lockdown en vervolgens de hele droge periode, lijkt alles nu zijn gangetje te gaan. Er is geplant en de bomen en struiken ontwikkelen zich gestaag. In de droge maanden, april en mei, hebben veel mensen zich in het zweet gelopen om alles dat net geplant was van water te voorzien zodat het niet zou uitdrogen. Met een emmer  gaven we alle planten water en we vroegen ons wel eens af of de poel niet droog zou vallen.

11 april 2020 - Nieuwsflits 10, Voedselbos Leusden
Nog net gered binnen inteligente Lockdown.

Na een mooie start van het voedselbos in Leusden, zat het vanaf begin 2020 behoorlijk tegen. Er was een prachtig ontwerp, er was een halve hectare beschikbaar, er was voldoende geld gevonden om plantmateriaal aan te schaffen en er waren veel vrijwilligers, dus alles kon beginnen! We hadden bij verschillende kwekers plantmateriaal besteld om het prachtige ontwerp te gaan uitvoeren. Maar in februari goot het maar door... De regen kwam met bakken uit de hemel. We leerden het perceel waar het voedselbos moest komen weer op een heel nieuwe manier kennen.

Nieuwsflits, Voedselbos Leusden
natvoorjaar2020wsTe nat voor plantdag 22 februari 2020

Na een bezoek aan het terrein met de hoveniers die ons begeleiden, was het duidelijk dat planten op 22 februari onmogelijk is. Het is nog veel te nat. We moeten het planten helaas weer uitstellen en wachten op droger weer een betere omstandigheden.

Details voor de plantdag volgen als we zeker weten dat het door kan gaan. Je bent hartelijke welkom om daarmee te komen helpen. Wil je graag met aanplanten helpen? Geef je telefoonnummer dan door op dit e-mailadres. We zetten je vervolgens in de groepsapp zodat je altijd snel op de hoogte bent en blijft.

Nieuwsflits 9. Voedselbos Leusden:
Werkdag: zaterdag 1 februari 10.00

Beste mensen,

Er is morgen een korte werkochtend om het planten voor te bereiden en het ontwerp te bekijken ter plekke. Welkom! Voor het planten is het perceel nog te nat. Het plantgoed slaat niet aan en gaat dood als we toch zouden planten.

Volgende plantdag zaterdag 22 februari! Dan is het hopelijk minder nat.

Je bent hartelijke welkom om te komen helpen met planten dus zet deze datum in je agenda.
Details volgen in de week voor de plantdag als we zeker weten dat het door kan gaan.
Wil je komen geef je 06-nummer door op dit mailadres en door voor de groepsapp.