Voedselbos2021Nieuwsflits 14. Voedselbos Leusden plant 1.800 bomen en struiken

Met trots laten de vrijwilligers van het Voedselbos Leusden weten dat het is gelukt om in december de aanplant af te ronden. Op het perceel staan nu ruim 1.800 bomen en struiken!

27 september 2020 - Nieuwsflits 13. Voedselbos plantdagen komen er aan

Deze zomer bracht veel bezoekers naar de Vlindertuin, de Plukakker en naar het Voedselbos Leusden. Leuk dat er zoveel mensen een kijkje kwamen nemen en interesse toonden. Inmiddels loopt de openstelling van dit seizoen weer ten einde en sluit het gebied vanaf begin oktober weer voor het publiek. Het lijkt misschien rustiger te worden in het voedselbos maar niets is minder waar! Voor de vrijwilligers is er volop werk. De planning voor het planten in aankomend winterseizoen is in volle gang!

 In oktober gaan we het perceel maaien zodat het planten straks makkelijker gaat. Ondanks de enorme droogte van dit voorjaar zijn bijna alle geplante bomen en struiken mooi aangeslagen. Applaus voor de watergevers!

 Vanaf begin november gaan we planten. We hebben meer dan tien verschillende appelrassen in bestelling. We gaan kweeperen planten en allerlei andere bomen en struiken zoals mispel, vijg en nog veel meer.
Wie wil komen helpen met planten in november en december is harte welkom! Meld je graag aan via de mail en geef je telefoonnummer door, dan sturen we de exacte plantdata en details.

27 juli 2020 - Nieuwsflits 12 Voedselbos Leusden is open voor bezoekers

 Het ontluikende Voedselbos Leusden is deze zomer voor het eerst door iedereen te bezichtigen. Bezoekers mogen alleen op de paden lopen. De in het voorjaar geplante bomen en struiken zijn namelijk nog kwetsbaar. Plukken mag daarom niet. Voedselbos van plan naar reaiteit.

Er staan al meer dan zeshonderd bomen en struiken en vijftig verschillende soorten. Er zijn bekende soorten bij als druiven, aalbessen en kruisbessen en minder bekende soorten als pawpaw (roomappel), honingbes en Franse uiensoepboom.

voedselbosjuni202029 juni 2020 - Nieuwsflits 11 Voedselbos Leusden naar de zomer

21 juni was de zonnewende en inmiddels zijn de dagen weer een beetje gaan korten. Daarmee lijkt het wel of het Voedelbos Leusden ook in iets rustiger vaarwater is gekomen. Na een veel te natte februari, daarna planten tijdens de COVID-19-lockdown en vervolgens de hele droge periode, lijkt alles nu zijn gangetje te gaan. Er is geplant en de bomen en struiken ontwikkelen zich gestaag. In de droge maanden, april en mei, hebben veel mensen zich in het zweet gelopen om alles dat net geplant was van water te voorzien zodat het niet zou uitdrogen. Met een emmer  gaven we alle planten water en we vroegen ons wel eens af of de poel niet droog zou vallen.

11 april 2020 - Nieuwsflits 10, Voedselbos Leusden
Nog net gered binnen inteligente Lockdown.

Na een mooie start van het voedselbos in Leusden, zat het vanaf begin 2020 behoorlijk tegen. Er was een prachtig ontwerp, er was een halve hectare beschikbaar, er was voldoende geld gevonden om plantmateriaal aan te schaffen en er waren veel vrijwilligers, dus alles kon beginnen! We hadden bij verschillende kwekers plantmateriaal besteld om het prachtige ontwerp te gaan uitvoeren. Maar in februari goot het maar door... De regen kwam met bakken uit de hemel. We leerden het perceel waar het voedselbos moest komen weer op een heel nieuwe manier kennen.