Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met een hoge natuurwaarde. Het wordt ook wel agroforestry genoemd en dit systeem wordt veel toegepast in tropische gebieden met veel neerslag. De Romeinen pasten het ook toe en noemden het arbustum. In voedselbossen worden vaak principes van permaculture toegepast, waarbij de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem wordt nagebootst.

Meerjarige gewassen.
Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, blad, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is intensief en veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Door meerjarige gewassen hoef je niet meer te ploegen en laat je de bodem met rust zodat waardevolle schimmelstructuren zich kunnen ontwikkelen. Zo maak je efficiƫnter gebruik van de nutriƫnten die in de bodem aanwezig zijn.

Ecosysteem.
Met een voedselbos bouwen we als het ware een nieuw ecosysteem waar naast productie ook ruimte is voor natuurwaarden. Over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kunnen we op den duur het hele jaar door wat oogsten. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

Plagen en ziekten voorkomen.
Door de diversiteit aan soorten is er minder infectiedruk en zijn er minder ziektes en plagen. Daarnaast planten we rassen die resident zijn. Ook streven we niet naar maximale productie. Zo proberen we plagen en ziekten te voorkomen.

Bodemvruchtbaarheid ontwikkelen.
Bodemvruchtbaarheid ontwikkelt zich via een rijk bodemleven in plaats van bemesting. Door een rijk bodemleven ontwikkelen bomen en struiken zich in een samenwerking met goedaardige schimmels (mychorhriza). Daarom laten we de bodem bedekt en zoveel mogelijk met rust.