Afval bestaat niet in Leusden, we gaan van Afval naar Grondstof (VANG)!
De werkgroep Afval en Grondstoffen is een werkgroep van CML Milieuorganisatie Leusden. Jaarlijks brengt zij rapport uit door middel van de zogenoemde ”Kringloopmeter”. Drijvende figuur hierachter is Fokko Tilma, alias Daan Duurzaam, de voormalige Leusdense schillenboer.
Fokko heeft deze zogenoemde ”Kringloopmeter” voor Leusden ontwikkeld.In deze Kringloopmeter staan de resultaten van en de doelstellingen voor fijn en grof restafval in 2025. Referentiegemeente is de gemeente Dalfsen die op dezelfde manier het afval inzamelt en daarbij zeer fraaie cijfers scoort. 40 liter afval kost 1 euro 90 per storting.
Alle gegevens over de samenstelling van het fijn huishoudelijk restafval, van 2014 tot 2023, staan vermeld in de Kringloopmeter Leusden.
Een impressie:
Grof afval
De inzameling van grof afval, dat via de Milieustraat ’t Spieghel wordt verwerkt, is t.o.v. 2021 gedaald van 15 kg naar 11 kg per inwoner.
Restafval
De inzameling van huishoudelijk restafval daarentegen laat een toename zien van 69 kg in 2021 naar 73 kg in 2023.
De toename van restafval wordt veroorzaakt door de stroom overige rest en de aanwezigheid van stoorstoffen in de ondergrondse PMD-containers en PMD kliko’s.
Stoorstoffen zijn harde plastics als tuinstoelen, kinderbadjes en piepschuim. Gemeenten die gebruik maken van de PMD-zakken als inzamelmiddel kennen nagenoeg geen afkeuring.
Een PMD container wordt afgekeurd als er meer dan 15% stoorstoffen in aanwezig zijn.
Oud papier
Het aandeel oud papier in het restafval daalde met 50 % van 4 kg naar 2 kg.
Luiers: Ook de aparte inzameling van luiers verminderde het restafval met 9 kg, van 16 kg naar 7 kg.
Textiel en GFT
Het aandeel nog aanwezige textiel en GFT bleef stabiel in 2023 met respectievelijk 3 en 20 kg.
Permanente aandacht
Is vereist voor de grondstofstromen GF + E (groente, fruit + etensresten) en PMD.
Op dat gebied is er nog een kwaliteitsslag te maken door het uitreiken van sorteermiddelen, zoals bijv. het GFT Biobakje voor op het aanrecht.
De vervuiler betaalt
Stoorstoffen in het PMD kunnen worden verminderd door de vervuiler te laten betalen. Ervaring hiermee is beschikbaar in de gemeenten De Wolden en Dinkelland waar de afvalstoffenverordening is aangepast. Er kan een handhavingsprojectproject worden gestart samen met de gemeenten Amersfoort, Baarn, Soest en Zeist die ook worden geconfronteerd met hoge percentages afkeuring van PMD. Stoorstoffen dienen zoveel mogelijk te worden vermeden zodat er schone grondstofstromen ontstaan met minder dan 15 % vervuiling.
NOTE: ten opzichte van andere gemeentes doet Leusden het overigens relatief goed. Afkeurpercentage PMD is 14% ten opzichte van bijvoorbeeld Amersfoort met 22%.