vb3

Vlinder-, bijen- én pluktuin Leusden

De vlindertuin is in 2005 aangelegd en opengesteld voor publiek. Naar aanleiding van het initiatief van de Stichting de Vlinderbaan, die met name in het gebied tussen Amersfoort  en Utrecht overal vlindertuinen wilde aanleggen, is er een werkgroep Vlindertuin opgericht  Dit om verdere achteruitgang van de vlinderstand tegen te gaan. De werkgroep Vlindertuin is in 2008 een werkgroep van het CML geworden.

Doel van de vlindertuin
Het doel van de vlindertuin is er primair op gericht om de tuin zo in te richten dat deze aantrekkelijk is voor vlinders. Daarnaast wil de werkgroep Leusdenaren stimuleren en inspireren de eigen tuin ook vlinder- en bijenvriendelijk te maken. De vlindertuin functioneert daarbij als voorbeeld/inspiratietuin.
De CML werkgroep Vlindertuin bestaat uit 16 vrijwilligers. Zij onderhouden de tuin en geven tijdens de openingsuren op uiteenlopende manieren informatie en voorlichting over vlinders, bijen en vlinder- en bijenvriendelijk tuinieren.

Samenwerking met Imkersvereniging Eemkwartier
Het terrein waar de vlindertuin is gevestigd, werd sinds 1993 deels al bewoond door de Imkersvereniging Eemkwartier. Daarmee is inmiddels een mooie en ook logische samenwerking ontstaan. De samenwerking betekent voor de bezoekers twee in een: in de sfeervolle tuin genieten van de buitenlucht én gelijk interessante kennis opdoen over bloemen, planten, vlinders en bijen.

Openingstijden vlinder- en bijentuin en het voedselbos
U kunt de tuin GRATIS bezoeken.
Van mei t/m september op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
Honden zijn niet toegestaan.

Adres vlinder- en bijentuin
U treft de vlindertuin op het Vlinderpad in Leusden.
Hoek Heiligenbergerweg / Groene Zoom in Leusden.

VB1
Bloemenakker cq Pluktuin!
Achter de vlindertuin ligt een akker die vanaf 2011 jaarlijks wordt ingezaaid met veldbloemen. De schitterende bloemenakker trekt niet alleen vlinders en bijen.Liefhebbers, in bezit van een bloemenplukbon kunnen er in de maanden juli-augustus en september wekelijks zelf een veldboeket plukken. De akker wordt bewerkt en ingezaaid door de agrarische natuurvereniging De Vallei Horstee. De kosten die daarmee gemoeid zijn, worden weer betaald uit de opbrengst van verkoop van de plukbonnen. Een win-win situatie.

Plukbonnen
Plukbonnen zijn in het voorjaar verkrijgbaar bij Leusden Natuurlijk in de Hamershof en bij de vlindertuin zelf.
Tarief: € 15,-.
U kunt daarmee zelf een vers veldboeket plukken op de bloemenakker. Wat er bloeit is afhankelijk van het seizoen en het weer.
Bloemen plukken kan tijdens de openingsuren van de Vlinder- en bijentuin.

Toekomst

De vlinder-, bijen, en pluktuin tuin maakt een gestage ontwikkeling door. Langs het Vlinderpad zijn inmiddels ook weer een aantal prachtige buddleja’s gezet. Steeds meer Leusdenaren weten de vlindertuin en de bloemenakker te vinden. Zo verbreed zicht de interesse voor vlinders en bijen in de vrije natuur. En dat is precies waar het deze werkgroep om is te doen!

Bekijk hier de flyer over de vlindertuin.