1Project bloemenakker

Alweer een aantal jaren geleden zijn we begonnen de bloemenakker in te zaaien met eenjarige wilde bloemen en met de verkoop van de bloemenplukbon. Met de opbrengst van de bloemenplukbon kon de akker elk jaar weer ingezaaid worden. Een probleem is echter de groeiende onkruiddruk. Met andere woorden de niet gewenste (on)kruid zaden en wortels groeien harder dan het bloemenzaad dat wordt gezaaid. Dat betekent steeds minder plukbloemen.

Omdat veel mensen toch genieten van het plukken van bloemen en de bloemenpracht proberen we op verschillende manieren de onkruiddruk te verminderen en de bodemstructuur te verbeteren.

2 3 4


Zo hebben de vrijwilligers bijvoorbeeld dit voorjaar een klein gedeelte van de akker handmatig zoveel mogelijk vrijgemaakt van onkruidwortels en vervolgens ingeplant met vooraf gekweekte (meerjarige) bloemen. Als dit succesvol blijkt te zijn, gaan we daar in de komen de jaren mee verder. Het andere deel is weer ingezaaid met eenjarige akkerbloemen.

 Het is echt een meerjarenplan waar op verschillende manieren geprobeerd zal worden de onkruiddruk zodanig te verminderen dat het als plukakker behouden kan blijven.Dat brengt kosten met zich mee en gelukkig hebben we een aantal bedrijven bereid gevonden ons hiervoor een financiĆ«le ondersteuning te geven.

IMG 20220624 WA000477212d

Foto van links naar rechts:
Evelien Houwer, projectontwikkelaar van Wijnen
Maarten Reeze, adjunct-directeur projectontwikkeling
Jantine van de Laan, penningmeester vlindertuin/bloemenakker
Robbert van Dijk, vrijwilliger vlindertuin/bloemenakker


Wij zijn geweldig blij met de donaties. Onze hartelijke dank gaat uit naar:

heijmans       mvgm       vanwijnen