November - Slim met energie

In Leusden zijn nu ruim 2.650 daken van woningen en bedrijven voorzien van zonnepanelen. Die leveren zonnestroom voor 16% van de elektriciteit die we in Leusden gebruiken.

Of 5.000 gezinnen (38% van alle inwoners) als we alle Leusdense zonnestroom voor onze woningen zouden gebruiken.

DEEL Energie Leusden volgt de ontwikkelingen in Leusden via de Zonnedaken Teller. Hoe kunnen we die energie slim gebruiken, en zo ook de energierekening verlagen?

Bespaartest

MilieuCentraal verzamelde snelle bespaartips in de Bespaartest: vul 12 vragen in en ontdek hoe je jouw energierekening kan verlagen. Het is vaak een kleine moeite, en alles bij elkaar scheelt het veel op je energierekening.

Bespaatips verwarming

Verwarmen zonder verspillen, hoe doe je dat? De tool van MilieuCentraal geeft een handige lijst, met weetjes en tips om dingen nét even anders te regelen in huis. Snel even checken: staat de verwarming echt niet aan in kamers die niet gebruikt worden?

Nog meer tips:

DEEL en Energiegroep COOL deelden eerder al de Urgenda actie 'Zet de CV-ketel op 60 graden'. Op welke temperatuur staat uw CV-ketel? Veel ketels staan op 80 graden ingesteld en dat is veel heter dan nodig, en verbruikt onnodig veel gas.

Apparaten slim gebruiken kan veel energie schelen. Als het even kan de was drogen op het droogrek ipv in de wasdroger; de waslijn is immers de energiezuinigste 'droger'. De koelkast kan ook slim gebruikt worden; zet hem op een koele plek, niet naast de oven, ontdooi regelmatig en sluit de deur nog goed? En natuurlijk geen warme dingen in de koelkast zetten. Zijn alle lampen in huis al vervangen door LED-lampen? COOL zocht uit dat elke woning gemiddeld zo'n 35 lampen heeft. Wacht niet tot ze stuk gaan, vervangen bespaart veel energie.

Info:

Milieucentraal

Energiegroep COOL

DEEL