WorkshopFijnstofmeter

Workshop bouw je eigen fijnstofmeter
Op zaterdag 23 april 2022

Ben jij geïnteresseerd in de luchtkwaliteit in Leusden, Stoutenburg of Achterveld? Bouw dan je eigen fijnstofmeter. Wil je eerst weten waarom het ‘meten van luchtkwaliteit’ van belang is voor onze gezondheid? Lees dan de achtergrondinformatie in ons artikel ‘Alles over fijnstof’.

Inhoud van de workshop
Na de introductie zet je onder begeleiding de fijnstofmeter in elkaar. De benodigde onderdelen liggen voor je klaar, Zelf meenemen naar de workshop: een kleine en een grote kruiskopschroevendraaier.
Verder zal tijdens deze workshop een medewerker van het RIVM uitleg geven over de verzameling, verwerking en het gebruik van de gegevens.

Vergelijk jouw metingen met een wereldwijd netwerk

Er is een algemeen account aangemaakt om de meetgegevens te koppelen aan een wereldwijd netwerk van mensen die ook het fijnstof rond hun huis meten. Meld de fijnstofmeter daarom aan op jouw wifi netwerk en hang de meter op aan je woning, garage of schuur.
Zo vergelijk je jouw metingen niet alleen met de andere meters in Leusden, Stoutenburg en Achterveld, maar ook met die in Amsterdam of Parijs. Het RIVM haalt de gegevens uit dit netwerk voor de landelijke kaart.

Wij hopen je, na deelname aan de workshop, te mogen verwelkomen op een aantal vervolgbijeenkomsten om ervaringen te delen en meer uitleg te krijgen over de metingen die je hebt gedaan. Planning volgt.

Inschrijven, kosten en deelname
Dankzij steun van de gemeente Leusden krijg je korting en betaal je slechts €25,- voor deelname aan deze workshop. Je krijgt de meter in bruikleen. Als je hem niet meer gebruikt verzoeken we je de meter in te leveren zodat hij elders geplaatst kan worden.
Via het inschrijfformulier van de Bibliotheek Leusden kun je je aanmelden.

Zelf meenemen: 2 kruiskopschroevendraaiers, een kleine en een grote.

Kosten € 25,- per persoon.
Datum:
zaterdag 23 april 2022
Locatie:
Bibliotheek Leusden.
Tijdstip:
van 14.00 tot ca. 16.30 uur

Deelname:
door deel te nemen aan de workshop Fijnstof Meter ga je akkoord met de doorgifte van de meetgegevens en de coördinaten van je adres aan de diverse sensor community’s. De organisatie van de workshop koppelt voor jou de coördinaten van je adres aan de door jou te ontvangen fijnstofmeter.
Je gegevens worden verwerkt ten behoeve van a) de administratie van de workshop, b) het bepalen van de coördinaten die de locatie van de sensor beschrijven, en c) het per email contact kunnen hebben over het leveren van de meetgegevens en voor het project relevante processen. De diverse sensor community’s werken met open source software. Dat betekent dat de door de meters verstrekte meetgegeven en de coördinaten van je meetlocatie openbaar voor iedereen toegankelijk zijn.

De betreffende sensor community’s:

https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

https://maps.sensor.community/#13/52.1214/5.4060

https://opensensemap.org/explore/6160d459bc3fba001bee9ffd


Deze workshop is ontstaan door een samenwerking tussen De Bibliotheek Leusden, De Groene Belevenis en Energiewerkgroep COOL van CML Milieuorganisatie.