29 juni 2020 - Nieuwsflits 11 Voedselbos Leusden naar de zomer
21 juni was de zonnewende en inmiddels zijn de dagen weer een beetje gaan korten. Daarmee lijkt het wel of het Voedelbos Leusden ook in iets rustiger vaarwater is gekomen. Na een veel te natte februari, daarna planten tijdens de COVID-19-lockdown en vervolgens de hele droge periode, lijkt alles nu zijn gangetje te gaan. Er is geplant en de bomen en struiken ontwikkelen zich gestaag. In de droge maanden, april en mei, hebben veel mensen zich in het zweet gelopen om alles dat net geplant was van water te voorzien zodat het niet zou uitdrogen. Met een emmer gaven we alle planten water en we vroegen ons wel eens af of de poel niet droog zou vallen.
Gelukkig helpt het weer nu wel mee en krijgen we af en toe een mooie plensbui. We komen regelmatig bij elkaar met de mensen die in de WhatsApp-groep zitten en er ontstaat een gezellige groep van betrokken mensen.
De meeste bomen en struiken zijn goed aangeslagen en groeien mooi. Er staan al meer dan vijftig verschillende soorten en meer dan zeshonderd bomen of struiken. Af en toe zien we de ree met kalf en lusten de hazen in het perceel wel eens een jonge, frisse, aangeplante appelbes. Gelukkig hebben we volop hazenkokers geplaatst en komt af en toe een buizerd langs die van jonge haasjes houdt. Zo is alles in natuurlijk balans.
We zijn nu druk bezig om het bos zo te maken, dat het uiteindelijk toegankelijk is en de bezoekers van de vlindertuin en de plukakker ook door het vers aangeplante voedselbos kunnen lopen. Dat kan nu nog niet, maar je kan wel vanaf de plukakker een blik werpen op de aanplant. We hopen dat bezoekers later in het seizoen over de paden kunnen lopen. We willen er nu voor zorgen dat de nieuwe aanplant niet beschadigd raakt. Ook qua oogst mogen we geduld betrachten. Het eerste jaar is qua oogst karig, maar af en toe is er al een sporadische honingbes of een kruisbes te snoepen! Als alles zo door groeit, worden dat er heel veel meer de volgende jaren. Verder groeien overal bloemen van het zaadmengsel van vorig jaar en dat maakt het perceel heel idyllisch. Dus het is de moeite waard de vlindertuin, de pluktuin en het voedselbos eens te bezoeken zaterdag of zondag deze zomer. Het is open tussen 13.00 en 16.00 uur.
We zijn bezig met de eerste voorbereidingen voor de aanplant in het najaar. We kijken welke kwekers ons dit najaar het laatste plantmateriaal kunnen leveren. We kijken uit naar een plantdag in de herfst!
Dus blijf ons volgen om dan mee te helpen.
Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is land-bosbouw met heel veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.
Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Het wordt een voedselbos van en voor Leusden.
Het voedselbos is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Samenlevingsfonds Leusden en het KIEM-fonds.
Wil je actief meedoen als vrijwilliger met het voedselbos Leusden? Geef dan je 06-nummer door. Dat kan door een mailtje te sturen. Dan zetten we je in de groepsapp en wordt je uitgenodigd als er concrete werkzaamheden zijn. We komen regelmatig bij elkaar en je kan komen wanneer je kan.