Nieuwsflits 18 - Uitbreiding Voedselbos Leusden afgerond en feestelijke opening zaterdag 13 mei
Uitbreiding van het voedselbos afgerond. Er is hard gewerkt afgelopen plant seizoen 2022-2023 door de vrijwilligers van het voedselbos en de vlindertuin. De bloemenakker is nu prachtig onderdeel van het ontwerp en heeft nu vaste planten. Het nieuwe kwadrant is aangeplant met een variƫteit aan bomen en struiken. Daarmee is de cirkel rond.
Vanaf 13 mei weer open voor publiek - Zoals ieder jaar gaat de Vlindertuin, de Pluktuin en inmiddels ook het Voedselbos in het groeiseizoen open voor publiek in het weekend. Individueel, met je vrienden of familie kan je dan het voedselbos bezoeken tijdens de openingstijden op zaterdag- en zondag middag van 13.00 tot 16.00 uur. De ingang is via de Vlindertuin aan het Vlinderpad in Leusden. 13 mei is er een feestelijke opening en is ons bos weer open gesteld voor bezoekers. Vrijwilligers vertellen dan over de principes van een voedselbos en en is er brandnetelsoep te proeven. Tot ziens in het Voedselbos!
Meer informatie over de opening op 13 meid staat in de bijlage.
Rondleidingen - Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Wie interesse heeft kan ook op andere momenten een rondleiding aanvragen voor een groep.
Dit kan bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of excursie.
Je kan hiervoor contact opnemen met voedselbosleusden@gmail.com.
Interesse? Heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij het voedselbos Leusden? Stuur dan een mail naar voedselbosleusden@gmail.com en geef je mobiele nummer door. Na een kennismaking met de kerngroep kan je uitgenodigd worden voor concrete werkzaamheden (plantdagen, werkochtenden, excursies etc.).
Wat is een voedselbos? Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos. Door de diversiteit zijn ziektes en plagen veel minder en bodemvruchtbaarheid ontwikkelt zich via een rijk bodemleven in plaats van bemesting.