Nieuwsflits 19. Voedselbos Leusden Appels, Leskist Voedselbos, Leusden Natuurlijk en Herfstfeest op 14 oktober.

Het Leusdense Voedselbos groeit gestaag. Ook de bloemenakker is nu prachtig. Een mooie samenwerking met de vlindertuinvrijwilligers. Er was dit jaar volop te plukken voor de bezoekers met een bloemenbon. En ook de nieuwe aanplant in het derde kwadrant doet het goed.

Appels en peren

Bijzonder is de eerste voorzichtige oogst van appels en peren. Er is een enorme diversiteit aan appelrassen aangeplant en een aantal geeft dit jaar voor het eerst vruchten. Met de diversiteit dragen we bij aan het behoud van tradionele en vergeten appelrassen uit de regio. Het was heel leuk en spannend om me de vrijwilligers de eerste appels te proeven. Wat dacht je van de Lunterse Pippeling, de Coelhorster appel of de Notarisappel? Met zeer veel aandacht zijn ze geoogst met advies van onze appelexpert die precies weet wanneer we de appels kunnen plukken. Een aantal liggen nu te rijpen en gaan eerlijk geuren. Na een tijdje zijn ze optimaal om te eten.

Samenwerking met de Groene Belevenis

Via een samenwerking met de Groene Belevenis is er een prachtige leskist ontwikkeld door een stagiaire. De Groene Belevenis leent de leskisten uit aan basisscholen. De voedselbos-leskist is al gebruikt door twee basisscholen zodat we in september ruim vijftig schoolkinderen mochten verwelkomen. Naast lekker rond hollen en vruchten proeven, leerden de kinderen wat over ons bos.

Arrangement Voedselbos via Leusden Natuurlijk

Samen met Leusden Natuurlijk is er een arrangement ontwikkeld. Bedrijfsuitjes, familiebijeenkomsten of andere groepen kunnen een bezoek brengen aan Voedselbos Leusden. Leusden Natuurlijk gaat de promotie verzorgen. Meer informatie staat op: Arrangement Voedselbos Leusden - Leusden natuurlijk!

Herfstfeest

Op zaterdag 14 oktober is er weer het herfstfeest. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met de Vlindertuin en de Imkers. Iedereen is welkom er zijn activiteiten en er is van alles te proeven. Vrijwilligers van het voedselbos geven tijdens het herfstfeest rondleidingen. Welke bomen en struiken zijn er geplant, wat valt er over een paar jaar te oogsten. Wie komt de eerste appels proeven? En speciaal voor kinderen: wie adopteert een regenworm in het Voedselbos?

Allerlei bessen zijn verwerkt tot jam, gelei en sapjes, die ook te koop zijn, maar wees er snel bij, want er zijn niet zo veel potjes en flesjes meer.

Bij de honingtafel kun je honing en lekkernijen met honing proeven van de imkers die in de Vlinder- en bijentuin hun kasten hebben staan.

Iedereen is welkom.
Ook voor kinderen is er veel te doen.
Voor in je agenda: zaterdag 14 oktober vanaf 13.00 tot 16.00 uur.

Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos. Door de diversiteit zijn ziektes en plagen veel minder en bodemvruchtbaarheid ontwikkelt zich via een rijk bodemleven in plaats van bemesting.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Interesse?
Heb je interesse om deze winter mee te helpen met het planten van bomen? Stuur dan een mail naar voedselbosleusden@gmail.com en geef je mobiele nummer door. Na een kennismaking met de kerngroep kan je uitgenodigd worden voor concrete werkzaamheden.