Nieuwsflits 20: Seizoensopening 11 mei 2024 Voedselbos Leusden

1. Seizoen opening met Vlindertuin op 11 mei om 13:00 uur:
We trappen de openstelling van het seizoen 2024 af op 11 mei samen met de vlindertuin. Kom en vier met ons de feestelijke opening 2024 waarna het weer mogelijk is het Voedselbos Leusden in de weekenden te bezoeken. Ervaar de ontluikende lente en neem deel aan rondleidingen en geniet van de verse brandnetelsoep.
De dag start om 13:00 uur en duurt tot 16.00 uur; zorg dat je er op tijd bij bent!


2. Afronding perceel Arnhemse weg:

voedselbos1

De aanplant van het perceel aan de Arnhemseweg gedaan door onze vrijwilligers in de afgelopen maanden, is succesvol afgerond. Op dit perceel van 0,3 hectare heeft het Voedselbos Leusden nu extra bomen en planten. We zijn in het najaar van 2023 gestart me planten en het vroege voorjaar van 2024 is het afgerond. Er zijn hier verschillende fruitsoorten en noten aangeplant waaronder hazelnoten, appels, peren, abrikozen, pruimen druiven en Pawpaw of roomappel. Pawpaw is een vrucht met een zoete, romige smaak, vergelijkbaar met mango en banaan. Het duurt nog zeker vier jaar voor we de eerste Pawpaw vruchten kunnen oogsten.

Op het perceel staan ook veel knotwilgen en die hebben een grote natuurwaarde. Daarnaast is er een grote poel. Deze is belangrijk voor de natuur en dient als wateropslag als we in de zomer de planten water moeten geven. Dit perceel is niet toegankelijk voor publiek.


druivenopwilgen3. Druiven op Wilgen en Arbustum Romanum:

In het Voedselbos Leusden staan veel wilgen die goed combineren met de druiven. Als een echte liaan klimmen de druiven langs de stam. Het blijkt dat dit systeem eigenlijk al eeuwen oud is. In de Arbustum Romanum, in de romeinse tijd, werden druiven al met bomen gecombineerd. Ook hebben we onze eerste wijn gemaakt van de wijndruif Souvignier Gris. Nu nog in beperkte hoeveelheid. In 2024 verwachten we de eerste serieuze oogst. Souvignier Gris is een grijsblauwe (gris) druivensoort. Het staat bekend om zijn weerstand tegen ziekten, veelzijdigheid in verschillende klimaten en fruitige aroma's. Er is mooie witte wijn van te maken.


4. Website Voedselbos heeft een update:

Voedselbos Leusden heeft speciale pagina’s op de website via de Website van CML. Er is een update gemaakt en er staat nu veel informatie op over Voedselbos Leusden Dus even kijken op: Welkom! (cmlleusden.nl).

winter2024Interesse om mee te helpen?

Heb je interesse mee te helpen? Stuur dan een mail naar voedselbosleusden@gmail.com en geef je mobiele nummer door. Na een kennismaking met de kerngroep kan je uitgenodigd worden voor concrete werkzaamheden.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt en elk jaar plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos. Door de diversiteit zijn ziektes en plagen veel minder en bodemvruchtbaarheid ontwikkelt zich via een rijk bodemleven in plaats van bemesting.