pompoenenMaart 2019 - Leusden krijgt een eigen Voedselbos

Hou je van lekker eten uit de buurt, ben je benieuwd of voedselproductie ook samen kan gaan met natuur, of wil je gewoon lekker buiten zijn om te genieten hoe alles groeit en bloeit?

Dan is Voedselbos Leusden een project waar je bij moet zijn. Op een halve hectare aan de Groene Zoom start een groep vrijwilligers dit voorjaar het eerste Leusder Voedselbos. Vanaf 3 april kan je mee doen!

Voedselbos?
Voedselbossen zie je steeds meer en het idee is eenvoudig. Plant verschillende struiken, bomen en planten bij elkaar en laat het zich ontwikkelen tot een bos. Als je op dit natuurlijke proces meelift door alleen maar eetbare soorten te planten, dan krijg je vanzelf een voedselbos.

Omdat er een groot aantal verschillende soorten bij elkaar staan heb je geen last van plagen en hoef je niet te spuiten. Een bos bemest zichzelf en de bodem blijft vruchtbaar. Naast voedsel produceert het bos ook natuur, want er is volop plek voor vogels, insecten en planten. Een voedselbos is de Nederlandse agroforestry of permacultuur.

akkerws2Praktijk
Het idee is prachtig. Een groep vrijwilligers heeft het initiatief genomen en brengt het Voedselbos Leusden tot leven. Bekijk hier het filmpje over de introductie van het Voedselbos. Er is een perceel gevonden en de eerste beplantingsplannen zijn in de maak. Er worden fondsen gezocht om plantmateriaal te kopen en er is samenwerking met Universiteit Wageningen. Het eerste jaar komen er pompoenen, aardappelen en maïs, en vanaf de herfst komen er vruchtbomen en struiken bij. Ook komen er grotere bomen zoals walnoten. Met de jaren gaat het bos groeien. Natuur en landbouw gaan zo hand in hand.

Vlindertuin en Bloemenakker
Veel Leusdenaren kennen al de Vlinder- en Bijentuin, en veel mensen plukten al eens via de plukbon op de Bloemenakker. Het Voedselbos gaat hierop aansluiten. Iedereen is straks welkom om naast een mooi bos veldbloemen ook nog vruchten te plukken of noten te verzamelen. Of gewoon wat rond te kijken en te genieten van een mooie vogel of een libel.

Nieuwsgierig of direct mee doen?
akkervoedselboswsWil je meer informatie? Meehelpen in de werkgroep? Of het voedselbos volgen, en in de zomer de pompoenen zien groeien, mais plukken? Meedoen en genieten kan op verschillende manieren.

Introductie avond: woensdag 3 april 2019
Locatie: de Groene Belevenis (Hamersveldseweg 107 in Leusden).
Graag vooraf aanmelden via Voedselbosleusden@gmail.com
Aanvang 19.30 uur. Deelname is gratis.

Klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief van het voedselbos.
Volg het Voedselbos ook via Instagram op @Voedselbosleusden