2 februari 2022 - Luchtkwaliteit monitoren!

De CML werkgroep COOL, De Groene Belevenis en De Bibliotheek Leusden organiseren op zaterdag 23 april de workshop fijnstofmeter.

Luchtkwaliteit monitoren. Het uitgangspunt voor deze workshop is om ook in Leusden meer inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit. Dat willen we bereiken door in onze gemeente meerdere fijnstofmeters geplaatst te krijgen. Het doel van de workshop is het onder begeleiding zelf in elkaar zetten van een fijnstofmeter. Inschrijven kan via een formulier van de Bibliotheek Leusden.

RIVM: ‘gevaarlijk fijnstof vormt een steeds groter aandeel binnen de totale luchtvervuiling. Per februari 2021 kwam 23 procent van alle fijnstof door houtstook. Deze uitstoot is grotendeels te wijten aan sfeerverwarming in de vorm van openhaarden en hout-en pelletkachels.’

De nadelige gezondheidseffecten van houtstook in Nederland worden nog steeds onderschat.
Door het toenemende gebruik van deze kachels een goede reden om ons daar bewust en weloverwogen in te verdiepen. Om te beginnen met het zelf monitoren van de luchtkwaliteit in onze eigen woonwijken.
‘Samen meten is de toekomst’. Een ontwikkeling die door het RIVM van harte wordt ondersteund. Onder het motto ‘het nieuwe milieumeten’ zal het RIVM tijdens de workshop meer informatie verstrekken over de ontwikkelingen, het verzamelen en het gebruik van data.

Wie meer achtergrondinformatie wil lezen over wat ‘houtstook feitelijk doet’, verwijzen we graag naar de volgende links:

De wetenschap: ‘houtrook: 12 x groter kankerrisico dan tabaksrook. Ook voor de stoker zelf.’
https://www.luchtfonds.nl/voorlichting/wetenschappers-over-houtstook/

Longfonds: ‘houtrook is ongezond: voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren’.
https://www.longfonds.nl/nieuws/houtrook-voor-iedereen-ongezond

Benieuwd naar het actuele stookadvies in uw woonwijk? Kijk dan op:
https://www.stookwijzer.nu/

Het proces rondom de workshop fijnstofmeter Leusden.
De technische werkgroep Leusden onderhoud contacten met diverse andere gemeenten en heeft hard gewerkt aan het optimaliseren van het bouwproces van de meter en de informatieverstrekking. Andere zelfbouw workshops werkten met losse kabels. Door gebruik te maken van een printplaat en connectoren is een mogelijke verkeerde montage nu achterhaald. De huidige zelfbouw meters meten PM2.5 en PM10. Dat is door de werkgroep uitgebreid met sensoren voor het meten van temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid.

P1302851wsWat gebeurt er met de gegevens.
De geregistreerde gegevens worden doorgestuurd naar centrale servers van verschillende communities. De data wordt vervolgens voor analysedoeleinde, via opensource software, openbaar beschikbaar gesteld voor analyse. Via het samenmeten portal van het RIVM is het mogelijk de meetgegevens van een gemeente gekalibreerd weer te geven en te downloaden.

https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/
Lees ook 'meer details over data'.