klimaatallianties23-11-2017 / Kringloop 3.0 - Klimaatallianties in Leusden

Manifest met aandacht voor klimaat- en kringlooptransities *aanbevelingen

Als FairTrade en Wandelgemeente ontwikkelt Leusden zich, mede door het Nieuwe Inzamelen, steeds meer tot een kringloopgemeente. Deze transitie richting kringloopsamenleving kent naast economische en ecologische aspecten ook een sociale Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - component die het sluiten van kringlopen duidt als collectieve en gedeelde waardecreatie. Van essentieel belang is het beschrijven van klimaatwinst door directe en indirecte CO2 reductie.

Leudenaren bevinden zich door het plan 'Nieuwe Inzamelen' in de top van de eredivisie. Samen met Lissenaren, Heusdenaren en enkele ROVA gemeenten in het Oosten. 
Het concept barst van de ambitie. Een ambitieus plan met ambitieuze doelstellingen.

23-11-2017 / Kringloop 3.0 - Klimaatallianties in Leusden

Zeven aanbevelingen:

1. Zwerfvuilklep of PMD-grondstofklep als onderdeel van de ondergrondse container. 2. Kringlooppilot voor gebruikers van kleine (sport) flesjes en stalen en aluminium blikjes (energiedranken). 3. Leusdense nulaanbieders van restafval ontvangen een plek in de doelstellingen van het VANG-programma, Van Afval Naar Grondstof. 4. Voor huishoudingen een optionele kliko voor kringloop van karton en oud papier. 5. Uitgifte circulaire biobakje ter verhoging van kringloop keukenmanagement. 6. Preventieve aandacht tuingroendepots. 7. Permanente bewonersvoorlichting: publicatie van succesvolle collectieve kringloopresultaten.

biobakje23-11-2017 Start de kringloop al in de keuken!

Fokko Tilma, oud Milieuboer en actief CML vrijwilliger, heeft op 23 november een Biobakje overhandigd aan wethouder Jan Overweg.

Het Biobakje op het aanrecht is bedoeld voor theezakjes, koffiepads en snijdsels van groente en fruit. Zo kan het groenafval makkelijk gescheiden worden, en start de kringloop al direct in de keuken.

Het tijdloze, 100 % circulaire, Biobakje voor groente en fruit is onderdeel van Tilma’s manifest Kringloop 3.0, met de Kringloopwijzer en veel ideeën voor het Nieuwe Inzamelen en klimaat-allianties.

Het Biobakje 'Calypso is verkrijgbaar bij diverse winkels, waaronder Blokker.

 


OPROEP VOOR: 5 juni 2017 Wereld Milieu Dag!

Speciaal naar aanleiding van Wereld Milieu dag doet CML Daan Duurzaam een oproep:

papier karton kringloop
Maak het nieuwe inzamelen nóg beter en let de komende tijd extra goed op het apart houden van oud papier en karton. Zo kan iedereen heel simpel een steentje bijdragen aan een beter milieu.
Lees hier meer over de Wereld Milieu Dag

 

De tassenbol

de tassenbolKlanten van de Kringloopwinkel in Leusden hebben al kennis kunnen maken met de eerste Tassenbol in Leusden.Het CML, de Kringloopwinkel en de gemeente Leusden hebben op voordracht van een inwoonster de Tassenbol geplaatst.

In een tassenbol kunnen mensen plastic tasjes achter laten en weer meenemen voor- en na het boodschappen doen.

CML hoopt dat het voorbeeld door de winkeliers gevolgd zal worden. Het is superhandig als er een Tassenbol staat, waar je een gratis tasje uit kunt pakken. En als je weet dat je daarmee iets goeds voor het milieu doet, is dat nog eens extra fijn.

De Tassenbol is een klantvriendelijke manier om aan te geven dat je als supermarkt aandacht hebt voor het milieu.


Wereldmilieudag 2010 de houten regenton

tonnen160Op de wereldmilieudag 2010, stond Daan Duurzaam in het winkelcentrum om houten regentonnen te promoten . Dit in samenwerking met Randijk Hoveniers en gemeente Leusden.